Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidie vanuit de overheid om werknemers, ondernemers en werkzoekenden te helpen een arbeidsmarkt-gerelateerde opleiding te volgen. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Mensen tussen de 18 jaar en AOW-leeftijd kunnen met dit opleidingsbudget van €1000,- één arbeidsmarkt-relevante opleiding per jaar volgen. Dit budget kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld cursussen en thuisopleidingen.

Het STAP-budget is in het leven geroepen om werkzoekenden, werknemers, studenten en ondernemers te helpen hun kennis uit te breiden. Met deze subsidie worden mensen aangemoedigd om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren, zich om te scholen of zich binnen een bepaald veld of een bepaalde vaardigheid te ontwikkelen.

Het STAP-budget is beschikbaar vanaf 1 januari 2022 als een vervanging voor de oude regeling. Voorheen kon u namelijk uw scholingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Omdat dat niet voor iedereen eerlijk was, is de STAP-regeling het leven ingeroepen. Een voordeel aan deze nieuwe regeling is dat u uw scholingskosten niet meer hoeft voor te schieten. De subsidie wordt door het UWV rechtsstreeks aan de opleider betaald voordat u aan uw opleiding begint.

Opleidingen die in aanmerking komen voor het STAP-budget

Niet elke opleiding komt in aanmerking voor het STAP-budget. U kunt het STAP-budget aanvragen voor opleidingen die arbeidsmarkt-relevant zijn. Hier vallen de meeste taalopleidingen en -cursussen bijvoorbeeld niet onder. U kunt wel kiezen voor beroepsopleidingen en opleidingen voor ondernemers. U kunt daarbij denken aan opleidingen in computervaardigheden en computerprogramma's, communicatie, administratie, marketing en ondernemen. Maar ook specifieke beroepsopleidingen, zoals een opleiding voor banketbakkers of haarstylisten, komen in aanmerking voor het STAP-budget.

Daarnaast moet de opleider een bepaalde erkenning of keurmerk hebben, zoals een OCW-erkenning of een NRTO-keurmerk. Opleiders die in aanmerking komen voor het STAP-budget staan in het scholingsregister. U kunt bij het UWV checken of uw opleider in het scholingsregister staat. Als de opleider in het scholingsregister staat en de cursus of opleiding arbeidsmarkt-relevant is, komt de scholing in aanmerking voor het STAP-budget.

Deze opleiders staan onder meer in het scholingsregister:

Voorwaarden

Niet iedereen kan het STAP-budget aanvragen. Er gelden namelijk een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen voordat u een aanvraag kunt indienen. Daarnaast zijn er ook voorwaarden waaraan u moet voldoen als u het STAP-budget gekregen heeft.

Belangrijke voorwaarden zijn:

 • U bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Uw opleiding start niet eerder dan 4 weken na de aanvraagdatum en niet later dan drie maanden na de aanvraagtermijn.
 • U ontvangt op het moment geen andere financiering op het gebied van scholing, zoals een lerarenbeurs of studiefinanciering.
 • Uw opleiding is arbeidsmarkt-relevant.
 • U heeft dit jaar nog geen STAP-budget ontvangen.
 • Als u gebruik wilt maken van het STAP-budget vanuit het buitenland, bent u in Nederland volksverzekerd.
 • U heeft een DigiD.
 • De subsidie bedraagt €1000,-  per persoon per kalenderjaar. Als uw scholing meer kost, bent u verantwoordelijk voor het overige bedrag.

Als u uw STAP-budget heeft ontvangen, verwacht de overheid dat u een actieve studiehouding heeft. Dat betekent dat u aan het einde van de opleidingsduur minimaal 80% van de opleiding hebt afgerond. Wanneer u de opleiding heeft afgerond, stuurt uw opleider een bewijs van deelname naar het UWV. Ook moet u omstandigheden die uw progressie in de opleiding belemmeren en het stoppen van de scholing  melden. Als u zich niet aan deze voorwaarden houdt, kan de subsidie teruggevorderd worden. De subsidie is namelijk een lening die pas wordt omgezet in een gift als u uw scholing succesvol heeft afgerond.

Wanneer kan het STAP-budget aangevraagd worden?

Het STAP-budget is een jaarlijks budget. In 2022 is er voor het gehele kalenderjaar 160 miljoen euro beschikbaar. Over het algemeen is er per jaar ruimte voor 200.000 – 300.000 toekenningen. Deze ruimte wordt verdeeld over 6 aanmeldmoment. In 2022 waren er 5 aanmeldmomenten. Elk aanmeldmoment duurt twee maanden en bedraagt een zesde (in 2022 een vijfde) van het beschikbare jaarlijkse budget. Het is daarom belangrijk om op de dag van de nieuwe periode meteen een STAP-budget aan te vragen. Als het budget voor de periode op is, moet u namelijk wachten tot de nieuwe periode om weer een aanvraag te doen.

Er zijn in 2022 nog twee STAP-aanmeldrondes:

 • 1 september t/m 31 oktober
 • 1 november t/m 31 december

Het is belangrijk dat uw opleiding niet eerder dan 4 weken na de aanvraagdatum van start gaat. Het UWV heeft namelijk tijd nodig om uw aanmelding te keuren. Als u op 1 september een STAP-budget heeft aangevraagd, mag uw opleiding dus niet eerder beginnen dan 6 oktober.

Als u in deze periode nog kans wil maken op een STAP-budget, moet u er snel bij zijn. Onthoud: op=op! De nieuwe periodes voor het stap budget zijn te vinden op: https://www.stapuwv.nl/p/STAP-informatie

STAP-budget aanvragen

Wilt u het STAP-budget aanvragen en zijn er in de huidige periode nog plaatsen vrij? Dan kunt u het budget aanvragen door deze simpele stappen te volgen:

 1. Kies uw cursus, opleiding of thuisstudie bij een opleider die in het scholingsregister staat.
 2. Vraag bij de opleider een STAP-aanmeldbewijs aan voor de betreffende opleiding.
 3. Ga naar het STAP-portaal op stapuwv.nl en klik op “Aanvragen STAP-budget”.
 4. Log in met uw DigiD.
 5. U komt nu terecht op een welkomstpagina. Vul hier uw telefoonnummer en e-mailadres in.
 6. Controleer uw persoonsgegevens en klik dan door naar de volgende pagina.
 7. Upload het STAP-aanmeldbewijs dat u van de opleider heeft gekregen.
 8. Selecteer uw scholing. Hier kunt u de naam van de opleider en de naam van de opleiding invullen. Vul de naam van de scholing in zoals deze op uw STAP-aanmeldbewijs staat. De andere gegevens worden automatisch ingevuld. Controleer of de gegevens kloppen met de gegevens in het STAP-aanmeldbewijs.
 9. Klik door en vul een aantal vragen in over uw situatie. Deze vragen betreffen eerdere opleidingen en uw arbeidsmarktpositie. Ook moet u hier aangeven of de opleiding meerjarig is. Controleer of u alles juist hebt ingevuld.
 10. U moet nu akkoord gaan met de algemene voorwaarden. Deze zijn belangrijk om door te lezen. Als u zich niet aan de voorwaarden houdt, kan de subsidie namelijk worden teruggevorderd.
 11. Uw aanvraag is nu verzonden en het UWV gaat deze beoordelen. Binnen 4 weken ontvangt u van het UWV per e-mail of uw aanvraag is goedgekeurd.

Carrièrekansen vergroten? Volg nu een opleiding met het STAP-budget!

Wilt u doorgroeien, breder inzetbaar zijn of eindelijk die promotie behalen? Vraag dan snel het STAP-budget voor deze periode aan. Is er geen budget meer beschikbaar voor de huidige periode? Zet dan de datum voor de volgende periode alvast in uw agenda!

Bent u nog op zoek naar een goede scholing? Bekijk dan het aanbod aan opleidingen binnen uw vakgebied op alleopleidingenencursussen.nl en vraag bij de gekozen opleider een STAP-aanmeldbewijs aan. Zo kunt u voordelig of zelfs gratis een interessante opleiding volgen en uw positie op de arbeidsmarkt verbeteren.

Bekijk alle Nieuws